Когато се Подиграваш на хората, забравяш нещо за СЕБЕ СИ!

Чувството за хумор е един от най-големите ни дарове. Способността да се смеем и да разсмиваме другите, е ключ, който отваря много врати. Много хора си мислят, че това е ген, някои го имат други не, че само отбрани хора могат да бъдат забавни и да радват и разсмиват другите. От това вярване произлизат и най-странните и смешни Митове за Умението да разсмиваме другите. Казвам Умение, защото това е Умение. Хората си мислят, че трябва да учат и разказват вицове (най-неподходящото начало). Спомняте ли си, когато най-неопитният разказвач вземе думата и разкаже най-готиния виц на света по най-ужасния начин, спомняте ли си неловкото мълчание накрая, изкуствения смях, замръзналите физиономии на слушателите. Вицовете са най-неподходящото място за начинаещите, моля ви, не започвайте от там, ако нямате опит в това да разсмивате другите. Според мен най-адекватното начало е да намерим себе си, да намерим стила си, да разберем какво наистина ни харесва, какво наистина ни кара да се смеем със сълзи. Много от клиентите ми се опитват да бъдат забавни, имитирайки други хора, директно копирайки поведения, които са градени с години осъзнат труд. Предполагам всеки от вас се е Опитвал да преразкаже смешна случка или виц, които вчера сте чули от професионален комик или много добър разказвач. Всички знаем какво се случва… след като го разкажем и няма и грам смях, ние започваме да убеждаваме колко е готина историята, колко е смешна, защо не схващат, какво им става. След това им пускаме записа и те се заливат от смях, както и ние. Във всяка история, виц, случка най-важното нещо е разказвачът и начинът, по който той се свързва с нас. Когато връзката между нас е осъществена, ние можем да се заливаме от смях дори на не чак толкова смешни неща.

Това е моментът, в който използваме Смях на Стероиди!

Казвам това, защото когато се свържем емоционално с публиката ни, ние не само имаме тяхното стопроцентово внимание и всеки наш жест и дума директно се запечатват, ние правим много повече от това! Сигурен съм, че сте изпитвали тази връзка в живота си много пъти, този мост. Припомнете си, когато сте разказвали смешна история пред няколко души и те са умирали от смях, направо са ревали от смях, падали са по земята, молили са ви да спрете, защото не издържат повече….

Спомняте ли си как колкото повече те се смееха, толкова по-добре разказвахте вие, колкото повече се свързвахте, толкова по-добри разказвачи ставахте вие.

Спомняте ли си момента, в който вие казвате само една дума, а след дълга пауза всички се търкалят по земята. Всеки от нас има такива моменти, може да са били в детството ни и просто да сме ги забравили, може да са били със семейството ни, с децата ни, с приятелите ни или с непознати.

Много е важно да си припомним тези моменти и да Осъзнаем, че когато се свържем със слушателите си, нашите качества нарастват неимоверно много!!!

Винаги използвам тази връзка, тя ме прави да съм разказвач на Стероиди!

Това е допингът, който използвам всеки път, когато говоря пред хора.

За да разберете как да се свързвате с Публиката, горещо ви препоръчвам да прочетете Трилогията: Властелинът на Публиката, там ще разберете как е устроен мозъкът ни и по какъв начин комуникираме помежду си, това е основата.

Сега ще изброя няколко лесни техники, които използвам непрекъснато и с които сме постигнали най-добрите резултати при клиентите ми.

Благодарение на тях ще можете да тренирате и развивате мускула на Хумора у вас, благодарение на тях ще можете да правите смях на стероиди J

Стероиди за Смях!

  • Ако искате да разсмивате хората и да сте забавни, се обградете със забавни и смешни хора!

Това е много важно и същевременно много подценявано правило!

Ако нямате забавни хора около вас, следващият най-добър начин е да гледате standup comedy (комици). На живо е по-добре, ако имате възможност, ако не, и на видео става.

Това, върху което искам да се съсредоточите, обаче, не са техните истории, не се опитвайте да ги запомните, запишете и копирайте след това. Съсредоточете се върху тяхното представяне, забележете техния стил, дали са енергични или изглеждат разпуснати и мързеливи, какви жестове използват, дали имитират хората, каква интонация използват, какви паузи. Загледайте се как подготвят най-смешните си моменти, дали се смеят заедно с публиката и допълнително я разсмиват със смеха си, или седят сериозни, което отново може да е много смешно. Съсредоточете се върху всичко друго, освен в историите, това е изключително бърз начин за учене, който много хора подценяват. Когато уча някого на това умение, често гледаме комедиант от световна класа и анализираме заедно какво прави и защо го прави. Обикновено хората след това са в шок колко много неща прави професионалният комедиант, за които публиката няма и бегла идея. На високо ниво това Умение се превръща в Изкуство, Изкуство, което всеки може да научи, стига да иска.

  • Разкажете лична история, в която всичко е било с главата надолу, в която сме се „провалили“.

Един от най-бързите начини за свързване с публиката ни е да разкажем лична история, в която сме се провалили, в която сме се мислили за много силни, уверени, богати, в която сме се държали много надменно и е станало нещо, което ни е свалило много бързо на земята. Естествено, хубаво е да я разкажем по смешен, не по тъжен начин.

Преди една година тренирах лека атлетика и се подготвях за Републиканското. Бях в невероятна форма, чувствах се като чудовище. Бях толкова бърз, здрав и експлозивен, че дори не стъпвах по улиците, направо летях. Имах една единствена цел, да бъда сред най-бързите спринтьори на 400 метра. Бях истинско животно, толкова пъргав и атлетичен, че бях започнал да се превръщам в кентавър и пръхтях като жребец. На първото ми състезание, „Купа Руен“, бях с огромно самочувствие, бях се подготвил толкова добре, че нямаше кой да ме бие, бях направо фурия. Бяхме се събрали отборът на Priority Sport и се забавлявахме, защото имаше много време преди старта. Първо се състезаваха жените, по-скоро девойките, защото бяха на 17 години. Изведнъж се появява състезателка от странна държава, цялата беше увита в спортно трико, виждаха ѝ се само очите….

  • Ххахахахахаха, хахахахха, хахаха виж… хаха, виж… костенурките нинджа… хахаха!!!

Всички се счупихме да се подиграваме на момичето, което беше ходещ презерватив с очи…

  • Хахахахахахах, хахахах, хахах, виж я, хаха, виж я, хаха, сигурно е от X-men и има специални способности…

Започнахме да пеем песента на костенурките нинджа… аз бях Шрьодер, веднага един приятел се превърна в Кранк… умряхме от смях…

Момичетата, които се състезаваха в моята дисциплина (400м спринт), се подредиха на стартовите блокчета и започнаха да обявяват имената им по силните колони на стадиона.

  • В трети коридор, състезателката от Бахрейн, Салва Насер….

Можете да си представите каква беше реакцията ни, когато чухме фамилията ѝ…Насер… Насер… Наааасееерр!?!?!

Направо полудяхме от смях… беше нереално…след всичко, за което ѝ се смяхме, тя да се казва Насер… казва се Насеер, бе човек, един от най-смешните моменти … Завинаги!!!

Насер даде по-добро време от мен, по-добро с 1 секунда, което значи, че ако се състезаваме рамо до рамо, тя ще ме надбяга с около 6-7 метра.

Насер е момиче на 17 години, облечена е с презерватив и е от костенурките нинджа и от X-men едновременно, и бяга по-бързо от мен, не само по-бързо, много по-бързо!

Месец по-късно Насер постави световен рекорд в своята дисциплина!

Нека разгледаме какво правя в тази история.

Част 1  Силен, Уверен, Непобедим

Още от началото на историята аз си вдигам акциите, обяснявам колко съм силен, бърз невероятен, как нищо не може да ме спре, колко съм уверен и непобедим, колко ми е забавно да гледам от високо и да нямам конкуренция. В този момент аз разделям публиката на две части:

Хора, които много ми се радват, защото са или искат да са като мен, и хора, на които не съм  много приятен, защото само се хваля. Втората част от публиката ми е много по-сдържана и заключена спрямо мен. Това, естествено, е с цел J, именно тази част от публиката ми ще ме харесва най-много накрая. Първата част от публиката, обикновено над 80% от хората, са на моята вълна и аз вече съм се свързал с тях, те ще се смеят през цялото време с мен, другите около 20-тина процента ще се преструват, че им е смешно, но ще ме мислят за ужасен човек.

Част 2 Смях на Стероиди –Подигравачът.

В тази част от историята, където започвам да се смея на момичето, аз още повече разделям Публиката си! Хората, с които съм се свързал вече (80%), продължават с мен и умират от смях особено когато я свържат с костенурките нинджа, с тях продължавам най-вече с втория „удар“ :

„Всички се счупихме да се подиграваме на момичето, което беше ходещ презерватив с очи…“

Тук вече тези 80% се счупват от смях.

Естествено всичко е точно обратното за другите 20%, с които не съм успял да се свържа и които вече ме мислят за пълен простак, лош човек, дявол, изчадие…

Аз обаче не спирам тук, подсигурявам се с втора метафора, защото не всички от тези 80% може да са гледали костенурките нинджа, затова вкарвам втора шега с по-нов филм и след това вече влизам и в дълбочина на костенурките нинджа, за да мога да изградя цялостна картина на смеха ни, което винаги поражда смях у тези 80%, 20-те % вече са отвратени.

Последната Бомба е името на състезателката, 80-те % вече са на земята от смях. Много е важно да повторя името няколко пъти, за да не им давам почивка, защото това е пикът на историята за тези 80%, които се смяха през цялото време и съответно най-ниската точка за другите 20%, част от които вече се опитват да си тръгнат.

Преди да си тръгнат, обаче, аз им предоставям това, за което са си мечтали през цялото време – Възмездие!

Последните три изречения са много важни, защото в тях има Поука!

Благодарение на тях цялата история има смисъл!!!

Какво правя с последните три изречения?

  • Печеля 20-те процента завинаги! Те обикновено се превръщат в хората, които най-много ме харесват, защото те са минали през огромно емоционално приключение….болка, болка, болка, болка… Огромно облекчение и Покаяние от причинителя на болката! Това е нещо, за което винаги ще ме уважават, защото са го изпитали истински.
  • Всички 100% от слушателите извличат поуката от историята, научават нещо, което ще помнят за цял живот!
  • Аз показвам, че съм смирен и осъзнат, и разбирам колко съм бил зле, същевременно признавам, че съм напълно победен от „ходещ презерватив“, което засилва моята осъзнатост и смях у другите едновременно, самоиронията е най-бързият начин за симпатия.
  • Неочакваният край е винаги най-добрият начин за един разказвач да се позиционира за следващи участия, независимо дали са пред приятели или пред огромна публика. Предполагам сами се досещате, че след такава история, всички искат да разкажете следващата, цялото внимание е към вас.
  • С последното изречение изграждам репутация на момичето и я превръщам от „ходещ презерватив“ в модел на подражание, световен шампион. Само с това изречение всеки от слушателите ми взима нещо за себе си, нещо, от което е имал нужда в момента. J

Ще се радвам в коментарите отдолу да напишете какви поуки сте извлекли от историята, обратната ви връзка е много ценна за мен!

Има още много неща, които се случват в тази толкова елементарна и къса история, сигурен съм, че самите вие ще забележите много от тях.

За тези от вас, които искат да видят Salva Eid Naser в действие, можете да го направите тук:

Невероятна състезателка, която ще постигне много успехи и ще мотивира милиони хора по света да бъдат по-добра версия на Себе си!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *