26 изненадващи факта за човешкото тяло, които ще те направят по-здрав!

Да разберем как можем да подобрим нашето тяло, как можем да направим така, че да удължим значително престоя си тук, и не само това, да разберем как можем да го направим много по-качествен и оптимален. Как да живеем по начин, по който винаги сме искали, как да сме здрави, да имаме много енергия, за да можем да правим всичко, което искаме, с тялото си, то да не е наше ограничение, точно обратното, да ни дава пълна свобода и да ни помага?

За да разберем всичко това, първо трябва да открием какви са неговите нужди.

Да, точно така! Тялото ни има нужди, които доста от нас нарушават и то нарушават значително.

Аз съм най-добрият пример за такъв човек. Причинявал съм такива неща на тялото си, че когато се върна назад, изобщо се чудя как е възможно да съм жив. Това, че в момента се грижа толкова добре за себе си, изобщо не значи, че съм го правил и преди. Точно обратното.

В продължение на 15 години пиех по 2 големи бутилки Кола на ден (4 литра). Това значи, че съм поглъщал 440 грама захар (11 гр./100мл или 11х40 = 440 гр). Това е половин килограм захар на ден само от безалкохолни. Нека към това нещо прибавим и боклуците, с които се тъпчех непрекъснато. Числото нараства до почти един килограм захар дневно. Знам, че тук може би ще си помислиш, че съм бил напълно ненормален, за да си причинявам това нещо, и че не би слушал как да се храниш и да се грижиш за тялото си, от човек, който си е причинявал това.

Също така непрекъснато тренирах повече, отколкото трябва ( два пъти на ден), което доведе до други проблеми. Въпреки че изглеждах като модел, отвътре бях като развалина. Спомням си как един ден добър мой приятел и треньор ми каза, че най-вероятно ще ме погребат на 40 години по плочки.

Буквално изхабявах тялото си, изобщо не го слушах, използвах го, без да се интересувам от какво има нужда. Естествено, с годините започнаха да се обаждат разни неща, започнах доста по-бавно да се възстановявам, започнах да имам повече травми и болежки, разбрах, че не е това пътят, и все повече виждах, че моят добър приятел е прав. Реших да инвестирам в здравето си.

Реших да разбера от какво има нужда тялото ми, как да му помогна, как да помогна на себе си, как да бъда по-здрав в дългосрочен план, как да имам още повече енергия, дори на повече години.

Нека направим много важно разграничение между здраве и фитнес, между здраве и спортни постижения!

В тази книга, в това предизвикателство, ще говорим за здраве и за това, как да бъдеш оптимален. Фитнесът е само част от цялостното ти здраве. Здравето за мен е оптималната работа на всички системи в организма. Ако постигнем това, всичко друго автоматично вече е постигнато. Няма да боледуваме, няма да имаме болки, ще имаме огромни количества енергия, сила, мобилност, добро настроение и много други.

За да го постигнем обаче, първо нека разберем от какво имат нужда тези системи. За да разберем от какво имат нужда тези системи, нека първо разберем от какво са изградени, какви са градивните им частици и от какво имат нужда работниците в тези системи.

КЛЕТКИТЕ!

Клетките имат определени нужди, които са много базови и прости. Въпросът е дали в забързаното си ежедневие обръщаме внимание на тази вселена, дали обръщаме внимание на клетките и техните нужди.

Основните нужди на клетките са:

достъп до кислород; да имат наличие на кислород, много кислород!

достатъчно количество вода;

достатъчно количество хранителни вещества;

възможност да изхвърлят своите отпадни продукти.

Както виждаш, нуждите им са много прости: кислород, вода, храна, изхвърляне на отпадни продукти от тях.

В раздела “Моето тяло“ ще разбереш не само как да задоволиш тези нужди, ще разбереш как да оптимизираш процеса и да направиш най-чудесната вселена в себе си.

Преди се възприемах като тяло. Тялото си е тяло! Не влизах в дълбочина, за да разбера за целия чуден свят, от който съм изграден, за вселената вътре в мен. Задоволявах базовите си нужди така: жаден съм – пия безалкохолно, защото ми харесва вкусът; гладен съм – ям „боклуци“, защото са евтини, вкусни и лесно достъпни. Млад съм, здрав съм, както се казва – „морето ми е до колене“.

Не повтаряй моите грешки, не прави това, което аз правех преди. Една от най-големите сили на човека е, че може да се учи не само от своите грешки, може да се учи и от грешките на другите. Спомням си, когато изчислих, че ям един килограм захар на ден и когато прочетох и разбрах какво прави захарта и как това е най-големият наркотик в съвременното ни общество, бях в пълен шок. Осъзнах, че несъзнателно съм се тровел.

Напълних една захарница, взех една супена лъжица и започнах да ям захарта, ядох и плаках, плаках и ядох. През сълзи си казвах, че много обичам да пия безалкохолни, много ми харесва вкусът. Горчивината от сълзите някак си се сля с досега сладкия вкус на захарта. Вече не ми беше толкова сладко, вече не ми беше толкова вкусно, знаейки как се тровя с тази сладка отрова, знаейки, че се самоубивам.

Аз искам да живея, да имам енергия, да съм здрав като бик, да грабя с пълни шепи от живота. Казах си, че никога повече няма да съм това жалко подобие на човек, никога повече няма да си причинявам такава огромна вреда и да се правя, че нищо не е станало, че нямам проблеми. Тялото ми плачеше. Толкова много години ме е молело да спра това безумие, но аз продължавах, въпреки че знаех, знаех, че не трябва така. Ето затова има огромна разлика между това, да знаеш нещо, и да го правиш!

Единственият начин да знаеш нещо, е като го прилагаш, иначе нищо не знаеш, както нищо не знаех и аз.

Телата ни са изградени от 100 трилиона клетки. Да, добре прочете – 100 трилиона клетки.

Всеки един от нас е цяла вселена, вселена, която ние управляваме със свободния избор, който имаме, с решенията, които непрекъснато взимаме.

Замисли се, че ти управляваш цяла вселена от клетки. Не ги подценявай, защото всяка една от тях е отделен и самостоятелен организъм. Освен това всяка една от тях работи в пълен синхрон и синергия с всички останали. Всяка една от тях е готова да даде живота си във всеки един момент за доброто на цялостния организъм, всяка една от тях е готова всеки момент да умре, за да може ти да си добре, да умре за теб. Те са точно като нас, имат нужди, комуникират помежду си, знаят какво се случва, готови са да се жертват за кауза (теб), специализирани са (има различни професии), помагат си.

Преди се впечатлявах на машините и технологиите, които изобретяваме. Човешкото тяло, както тялото на всяко живо същество, е в безброй пъти по-съвършено от най-съвършената машина, измисляна някога.

Отделил съм специално място за любознателните. Надявам се, че си един от тях, защото когато разбрах всички тези факти за човешкото тяло, на мен това определено ми даде начална скорост да искам да подобря и оптимизирам тези вече невероятни процеси, като си казах, че ще направя всичко възможно да помагам на тази невероятна машина, на това чудо, на всички тези малки работници, които дават живота си за мен.

Ето и фактите за любознателните:

очите ти могат да различат над 10.000.000 цвята;

речта ти е съвкупност от неуморната работа в перфектна синергия на 72 мускула;

ако събереш силата на всички мускули в тялото си и ги насочиш да бутат в една точка, можеш да бутнеш 25 тона;

имаш 206 кости, които ти позволяват да правиш буквално каквото искаш; да се движиш и най-вече да се изразяваш по най-уникалния начин, твоя начин;

можеш да различаваш над 10.000 различни миризми;

човешките пръсти са толкова чувствителни, че ако бяха с размерите на Земята, спокойно можеш да усетиш разликата между къща и кола;

когато една бременна жена има увредени органи, плодът изпраща стволови клетки на увредения орган, за да го “поправи”;

в едно човешко тяло има близо 96,600 километра кръвоносни съдове, които спокойно могат да обиколят Земята два пъти и половина;

човешкото око е толкова чувствително, че ако Земята бе плоска, можеш да забележиш трептене на свещ през нощта от близо 50 километра;

нервните импулси пътуват към и от мозъка при скорост до 402 километра в час, по-бързо от състезател на Формула 1;

човешкият мозък може да чете до 1000 думи в минута;

около пъпа ти има хиляди бактерии, които формират екосистема с размерите на тропическа гора;

когато човек е влюбен, мозъкът освобождава същия коктейл от невротрансмитери и хормони, които се отделят и от действието на амфетамините;

един възрастен се състои от 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 (7 октилиона) атома; за сравнение има приблизително 300,000,000,000 (300 милиарда) звезди в нашата Галактика;

хората са най-добрите бегачи на планетата, по-добри от всяко четирикрако животно. Всъщност преди хиляди години сме гонили плячката си, докато падне от изтощение;

човешкият косъм е изключително силен; една човешка глава, осеяна с коса, може да издържи 12 тона;

За 30 минути човешкото тяло отделя толкова топлина, достатъчна да накара 4 литра с вода да заврят;

човешката кост е силна като гранит; един блок кост с размерите на кибритена кутийка може да издържа 9 тона тегло;

ако човешкият мозък беше компютър, той би могъл да изпълнява 38 000 трилиона операции в секунда; най-мощният компютър на света може да управлява само 0,002% от това;

един сперматозоид съдържа 37,5 mb мъжка ДНК, необходима за създаването на дете; това означава, че средно при еякулация се извършва прехвърлянето на 1500 терабайта информация;

вашето тяло произвежда 25 милиона нови клетки всяка секунда; всеки 13 секунди ти произвеждаш повече клетки от населението на САЩ;

хората сменят 64,40 килограма кожа през целия си живот. Всеки месец кожата на човек се заменя напълно;

за един ден кръвта пътува 32 хиляди километра в тялото;

наред с традиционните 5 сетива – звук, зрение, допир, мирис и вкус, хората имат 15 „други сетива”. Те включват баланс, температура, болка, жажда, пълнота, време и други;

човешкият мозък използва над 20% от кислорода, който навлиза в кръвния поток – повече от всеки друг орган в тялото;

ако разпънете всички 300,000,000 капиляри, намиращи се в белите ви дробове, линията ще бъде 2093 километра дълга.

Ти притежаваш дарба, сила, която можеш да използваш още сега, сила, която да постави твоето ново начало. Използвай тази сила, активирай я, направи я своя спътник, сбъдни с нейна помощ всичките си мечти! С това е свързано и твоето първо предизвикателство.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *